Afdrukken

Wandelen in greenspots


GREENSPOT GROOTLOON 'Via heuvels en boomgaarden'

Vertrekpunt is Borgloon, het historische hart van het Graafschap Loon. Vanaf de imposante burchtheuvel wandel je een eeuwenoud landschap binnen met beboste heuveltoppen en uitgestrekte hoogstamboomgaarden. Een aantal van hen is toegankelijk: ideaal voor een picknick. Je passeert ook een pittoresk kerkdorpje en geniet van panorama's die je tot mijlenver een blik gunnen op het prachtige landschap van Haspengouw.

Start: Klappoel (= achter Stadhuis, dienst Toerisme, Markt z/n, 3840 Borgloon)

Routes: geel - 12,5 km - 3,5 uur; oranje - 8,5 km - 2 uur; blauw - 5,5 km - 1,5 uur; groen - 4 km - 1 uur
Door de aangelegde voetgangerstunnel dien je de Sint-Truidersteenweg niet meer over te steken. Als je de bewegwijzering volgt, kom je automatisch bij deze tunnel .  Eens de tunnel door kan je kiezen om links of rechts de wandeling verder te zetten volgens je gekozen kleur.  Zo kom je vanzelf terug bij de tunnel uit. 
Verder is er een tijdelijke omleiding bewegwijzerd waardoor de wandeling niet meer langs de ‘Graaf’ komt maar wandel je rechtstreeks terug naar het Speelhof (= plein aan de hoofdkerk).

GREENSPOT RULLINGEN 'In het spoor van het fruit'


OPGEPAST: Het startpunt van de Greenspot Rullingen is verplaatst van het kasteel van Rullingen naar de Sittardstraat in Borgloon. Het groene wandeltraject is geschrapt en vervangen voor een nieuwe wandellus van 3 km.
Je kunt je oude wandelkaart van de Greenspot gratis inruilen voor de nieuwe kaart bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren in Kortessem of bij de Toeristische dienst van Borgloon.

Startpunt oranje en groene route: Sittardstraat, Borgloon 
Startpunt rode en blauwe route: Ulbeekstraat, Ulbeek

Routes: rood - 8 km; oranje - 7,5 km; blauw - 4,5 km; groen - 3 km


GREENSPOT ZAMMELEN 'Groene schatkamer'

Het pittoresk dorpje Zammelen, deelgemeente van Kortessem, regeert aan de rand van het Haspengouws leemplateau over de vallei van de kronkelende Mombeek.  Een combinatie van water, leem, kalk en zand zorgt ervoor dat in dit waardevol natuurgebied afwisselende beemden, typische hooilanden, mysterieuze moerassen en broekbosjes een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen op zeldzame plant- en diersoorten.  Dit is op en top vochtig Haspengouw!

Startpunt oranje route: centrum Gors-opleeuw
Startpunt andere routes: kerk Zammelen

Routes: rood -7 km - 2 uur; oranje - 6 km - 1,5 uur; blauw - 4 km - 1 uur;
combinatie van de 3 routes: 13 km - 3 uur


GREENSPOT METTEKOVEN 'Grand cru Landschap'

Het piepkleine dorpje waarrond deze wandeling draait, staat model voor het landelijke Haspengouw.  Midden de akkers en omzoomd door hoogstamboomgaarden straalt het de authentieke warmte van het plattelandsleven uit.  Het akkerlandschap is doorspekt met heuvels en dalen en ontvouwt zich slechts langzaam aan de wandelaar.  Zoals een echte grand cru wijn pas op het einde al zijn geheimen prijs geeft.

Start: centrum Mettekoven (Heers)

Routes: rood - 7 km - 1 3/4 uur; oranje - 4 km - 1 uur; blauw - 3 km - 3/4 uur; groen - 1,5 km - 1/2 uur; rode + oranje - 12 km - 3,5 uur; rode + groene - 8,5 km - 2 uur

Deze en andere greenspotwandelingen zijn te bekomen op de dienst toerisme Borgloon: € 2,5 per kaart

Of heeft u graag wat meer achtergrondinformatie bij het landschap van de greenspots, de typische fauna en flora en zinnenprikkelende doetips voor onderweg of thuis, gezellige picknickplaatsen, … dan is het prachtig geïllustreerde landschapsdoeboek van 180 bladzijden een echte aanrader.   Het landschapsdoeboek en de wandelbox zijn eveneens te bekomen op de dienst Toerisme.

Lees hier meer over het landschapsdoeboek en de wandelbox uitgegeven door het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren.

TOP
afdrukken