Afdrukken

Fruit, de parels van Haspengouw

Online Fruitkalender

Honderdduizenden fruitbomen boordevol verse vruchten, zover het oog reikt.  In Haspengouw maakt dit sprookjestafereel deel uit van het dagelijkse leven. Je bent hier dan ook in het hart van de fruitstreek. Hier ruikt en proeft alles naar vers, sappig fruit. Dat levert magische momenten op. Van het openspringen van de bloesems tot het plukken van de rijpe vruchten.

BelOrta (Veiling) site Borgloon

Tonnen fruit vinden de weg naar BelOrta (Veiling) site Borgloon. Met een gemiddelde jaaromzet van 75 miljoen euro en een rechtstreekse tewerkstelling van ongeveer 150 personeelsleden, is Veiling Borgloon één van de voornaamste werkgevers van Zuid-Haspengouw.

BelOrta (Veiling) site Borgloon is marktleider in de verkoop van aardbeien en zomerfruit waaronder een breed assortiment bessen (rode bessen, blauwbessen, bramen, frambozen), krieken en kersen. Gedurende de wintermaanden wordt ruim 70000 ton appelen en peren uit de regio‘s Limburg en Visé gecommercialiseerd.

Het Eburon kwaliteitslabel staat garant voor kwaliteitsfruit dat voldoet aan de strengste normen qua hygiëne en veiligheid. Door een omvangrijk investeringsproject mag Veiling Borgloon tot de modernste organisaties in Europa gerekend worden. Groepsbezoeken zijn mogelijk na reservatie bij de toeristische dienst van Borgloon.

Gratis rondleiding elke dinsdag in april, mei en september om 10.30 u.  Vooraf reserveren via dienst Toerisme Borgloon.

Lees hier meer over BelOrta (Veiling) site Borgloon

Fruitstreekmuseum

In een zijgebouw op het binnenplein van abdij Mariënlof kan men een bezoek brengen aan Fruitsite-Colen en het Fruitstreekmuseum. Hier duik je terug in de geschiedenis van de fruitteelt in Haspengouw.

Uiteraard zijn er ook een groot aantal belangrijke relicten uit het verleden te zien, waaronder de oudste sorteermachine uit Europa en de oudste veilingklok van België.

Open tijdens de maanden april, mei, augustus en september, van woensdag t.e.m. zondag, van 13.00 u. tot 17.00 u.
(gesloten op maandag en dinsdag en Paaszondag)
Juni en juli gesloten, behalve voor groepen op afspraak.
Lees hier meer over het Fruitstreekmuseum
Fruitbedrijven

Tijdens de bloesemmaand april stellen verschillende fruitbedrijven hun deuren open voor het grote publiek.
Een groepsbezoek aan een fruitbedrijf in een Haspengouwse vierkantshoeve kan je reserveren bij onze toeristische dienst.

afdrukken