Fietsroutes

ROUTE MET "PIT" - KUNST IN DE OPEN RUIMTE

Een fietsroute  (27,3 km) in en rond het mooie Borgloon, die je voert langs het project PIT met kunst in open ruimte.
Lees hier meer over de PIT-fietsroute


VAN BLOESEM TOT OOGST

Deze zes fietslussen  (tussen de 28 en 46,5 km) loodsen je langs de mooiste plekjes van de fruitregio Haspengouw.  Je start in Alken, Bilzen, Borgloon of Sint-Truiden.  Elke route bevat unieke bezoektips, lekkere haltes en fotogenieke locaties.
Het decor fascineert het hele jaar door: van de bloesemzee in het voorjaar over de plukrijpe vruchten in de oogsttijd tot de ongerepte stilte in de winter.

HET RIJKE VERLEDEN

Haspengouw is een vruchtbare regio met een rijk verleden.  Zoals de Romeinen.  Zij verdreven de Kelten en bouwden een nederzetting die uitgroeide tot de oudste stad van België: Tongeren.  Vanaf de derde eeuw drukten de kloosterordes hun stempel op de streek.  Kerken, kloosters, abdijen, begijnhoven en kapelletjes kleuren nog altijd het decor.  Met Sint-Truiden, als grootste religieuze schatkamer.

In de middeleeuwen bouwde de adel grootse burchten en kastelen.  Borgloon werd de hoofdstad van het Graafschap Loon.  Nabij Bilzen verrees landcommanderij Alden Biesen, een van de grootste kasteelcomplexen van de Euregio.  In het oosten zit de rijkdom onder de grond: mergel.  De exploitatie van deze steen resulteert vandaag in een gigantisch netwerk van onderaardse gangen, 300 km lang.

Op elk van de zeven fietslussen (tussen de 21 en 50 km) vind je gegarandeerd de sporen hiervan terug.  Je start in Gingelom, Sint-Truiden, Borgloon, Alken, Tongeren, Bilzen of Kanne. 

De fietskaarten "fietsen door fruitig Haspengouw" en "fietsen door het rijke verleden van Haspengouw" zijn te verkrijgen op de dienst Toerisme Borgloon: € 3,00 per kaart

TOP
afdrukken