Rijk aan kastelen

Borgloon telt maar liefst 12 kastelen in verschillende stijlen en bekleedt met deze hoge concentratie een unieke positie in België.
Het kasteel van Rullingen is een waterkasteel uit de 17de eeuw. 
Het domein rond het kasteel is één van de 12 Limburgse natuurgebieden. Dit 13 ha grote domein omvat het kasteel met slotgracht, een geometrische Franse tuin, een parkbos, een waardevolle hoogstamboomgaard met honderden fruitbomen en een heuse wijngaard van 1 ha.

Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen was ooit een versterkte middeleeuwse burcht. De oudste vermelding gaat terug tot 1150. In de 17de en 18de eeuw werd het verbouwd tot een prachtig adellijk herenhuis. Van dit 17de eeuwse complex bleven enkel het poortgebouw en de hoektoren bewaard. Momenteel wordt het kasteel gebruikt als centrum voor vorming, bezinning, streekverkenning, kunstbeoefening en cultuurtoerisme.
Kasteel Hulsberg werd in 1882 gebouwd op een heuvel waarvan de top 108m boven de zeespiegel uitsteekt. Omwille van deze heuvelsite is het kasteel een opvallend oriëntatiepunt in het landschap.
Deelgemeente Gors-Opleeuw telt maar liefst drie kastelen. Kasteel Bellevue, gelegen in het gelijknamige bos, werd gebouwd in 1764 als jachthuis van het kasteel van Opleeuw (17de eeuw).
Het huidige kasteel van Opleeuw (1874) in neorococostijl vult slechts één derde van het vroegere U-vormige kasteelvolume. Het kasteel van Gors staat op de grondvesten van een 17de eeuws U-vormig waterslot. Het verwierf zijn laatclassictisch uitzicht na ingrijpende verbouwingen in 1820.
In Bommershoven zijn twee kastelen. Het kasteel van Bommershoven, een roccoco-gebouw uit 1759 en kasteel Terhove, een classicistisch kasteel voortspruitend uit een priorij van de 11de eeuw.
Het kasteel van Rijkel is een 17de eeuws U-vormig waterkasteel.
Kasteel de Klee ligt in een domein dat vroeger tot het patrimonium van de abdij van Herkenrode behoorde. Nu rest er nog een herenhuis uit 1907 met 17de eeuwse hoektoren en een kwadraathoeve met wapenschilden die herinneren aan de vroegere banden met de abdij van Herkenrode.

Verschillende kastelenroutes, per fiets of auto, zijn te verkrijgen bij onze toeristische dienst.
De kastelen zijn niet toegankelijk.

afdrukken