Afdrukken

Wijndomein kasteel De Clee en 'De Groote Mot'

In samenspraak met de eigenaar van het kasteel De Clee werd door de Gilde der Loonse Wynluyden een wijngaard aangeplant in 2010.   Het kasteel De Clee bevindt zich in Kuttekoven en dateert uit 1907.  De gilde zorgt voor het onderhoud van de wijngaard en de vinificatie van de druiven. De eerste oogst van 2013 zorgde al voor een wijn met beschermde oorsprongsbenaming.
De wijngaard heeft een opp. van 0,7 ha en bevat 2 200 wijnranken. De gekweekte variëteiten van Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay.
De ‘Gilde der Loonse Wynluyden’ organiseert o.a. om de 2 jaar, i.s.m. de stad Borgloon, de Loonse Wijnfeesten (Speelhof, plein tegenover de kerk - 3de zondag van september). 

Wijnfeesten: Zondag 16 september 2018 van 13.00 u. tot 18.00 u.

Groepsbezoeken aan de wijngaard 'De Clee' en aan de wijnkelders gelegen in de Servaeshoeve in Grootloon, met degustatie van Loonse wijn zijn mogelijk na reservatie bij Toerisme Borgloon.

Wijnterras: zondag 19 augustus 2018 vanaf 14.00 u.

Het wijnterras vindt plaats in de wijngaard van de kasteelhoeve De Klee te Kuttekoven.   De wijngaard heeft een opp. van 0,7 ha en bevat 2 200 wijnranken. De gekweekte variëteiten van Pinot Blanc, Pinot Gris en Chardonnay.  Op deze dag kan je een rondleiding bekomen in de wijngaard en proeven van de plaatselijke wijnen. Er is een mogelijkheid om een hapje te eten.
Bij slecht weer wordt een verwarmd overdekt terras voorzien.  Toegang wijnterras gratis (proeverij tegen betaling).

Daarnaast heeft de vriendengroep ‘de Wijngaerd’ langs de hellingen van het domein ‘De Groote Mot’ 2000 wijnstokken op een terrein van een halve hectare staan.
Een groep van 15 vrienden offert zich graag op voor de productie van Loonse wijn. In 1991 plantten ze hun eerste wijnstokken aan op de mooie, zuidelijk gelegen helling met als voornaamste variëteiten Rivaner, Auxerrois, Kerner, Chardonnay en Sieger.
“Onze wijnen worden van één druivensoort gemaakt, Mono Cepage”, vertelt voorzitter Rudy Miguet.

De wijndruiventeelt in de Motvallei verbetert jaar na jaar. Gemiddeld worden er 3000 flessen gebotteld. In 2003 werd de Auxerrois 2003 uitgeroepen tot ‘Wijn van het Jaar’ voor Belgisch- en Nederlands-Limburg.

Lees hier meer over de Gilde der Loonse Wynluyden 

TOP
afdrukken