DUURZAAM BOUWEN

Het principe van duurzaam bouwen is gebaseerd op het gebruik van materialen die het milieu niet aantasten, een lange levensduur hebben en het energiegebruik in en om het huis drastisch verlagen. Duurzaam bouwen betekent dus het grondstoffen-, energie- en watergebruik verminderen en de kwaliteit van de woon- en leefomgeving aanzienlijk verbeteren.
Om geen kater over te houden aan uw verbouwing of nieuwbouw is het nuttig aandacht te besteden aan de onderstaande zaken:

Kies de juiste oriëntatie:
Dagelijks valt een enorme hoeveelheid gratis energie op de aarde. Inderdaad, we hebben het nu over de zon die licht en warmte geeft. Die energie kunnen we op de volgende 3 manieren benutten:we kunnen de warmte vangen om er warm water mee te maken, we kunnen er elektriciteit mee maken en we kunnen deze energie ook rechtstreeks in het huis binnenlaten via bv grote ramen op het zuiden. ’s Winters levert dat ons gratis warmte. We moeten er dan wel over waken dat ’s zomer soms het huis niet te warm wordt.

Verzorg je buitenkant:
Energiebeheer begint met ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk warmte verliest en zo veel mogelijk gratis warmte benut. De bouwschil (muren, daken, …) kortom “de huid” van het huis speelt daarin een cruciale rol. Muren, daken en vloeren moeten ons immers beschermen tegen het klimaat maar ook tegen storende geluiden. Verder kunnen ze ook zon en licht binnenlaten als het nodig is. Het zijn de isolatie en de luchtdichtheid van de bouwschil, die zorgen dat we minder verbruiken, wat we ook voor verwamingssystemen in huis hebben. Trouwens een ketel kunnen we later altijd vervangen, de bouwschil moet de hele levensduur van het huis mee.

Isoleer:
Isoleren betekent vermijden dat de warmte door muren, dak, .. naar buiten ontsnapt.
Gemiddeld verliezen we 26% van onze warmte langs de muren, 26 % langs het dak, een 20% langs de ramen en deuren, 15% langs de vloer en 13% via luchtverversing of ventilatieverliezen. De isolatie zorgt dus niet alleen voor meer comfort in de winter: ze kan ook de opwarming van de woning in een zomerse hittegolf vertragen.
Een winddichte regenjas en een droge trui, dat heb je dus nodig om het warm te krijgen in de winter. Je woning ook: regendichte en winddichte buitenwanden en droge isolatie. Vochtige isolatie werkt als een natte trui: niet dus. Isolatie moet je beschermen tegen vocht, dat zowel van binnen als van buiten kan komen.

Zet een goede muts op je huis:
Als je in de winter door de straat loopt, zie je zo welke daken geïsoleerd zijn en welke niet. We moeten toch geen energie verbruiken om sneeuw en rijm te smelten, dat doet de zon veel goedkoper en milieuvriendelijker.

Duffel je huis goed in:
Wat het langst blijft staan van een huis zijn de muren. Ze moeten dus van meet af aan goed gemaakt zijn en tegen een stootje kunnen. Buitenmuren achteraf beter isoleren is moeilijker. Doe het dus goed van bij het begin, als je nieuw bouwt. Bij bestaande muren zijn er ook nog mogelijkheden, maar let goed op de details en laat de uitvoering over aan een vakman.
Een goede regenjas, een warme trui en stevige waterdichte schoenen: dat moet een goede buitenmuur ook hebben om tegen het Belgisch klimaat te kunnen. Dus: waterdicht, wind- en luchtdicht en geïsoleerd. En niet met zijn voeten in het water.
Door een buitenmuur correct te isoleren, kan je ook condensatie en schimmelproblemen vermijden.

Gooi geen energie door ramen en deuren:
Ramen worden wel eens de ogen van het huis genoemd. Ze laten licht binnen en zorgen voor je contact met de buitenwereld. Ramen laten ook de zonnewarmte binnen, aangenaam in de winter maar opgelet dat het huis hierdoor in de zomer geen bakoven wordt. Een doordachte keuze is dus van groot belang.

De verwarming:
De goedkoopste en milieuvriendelijkste energiebron is de zon. Jammer genoeg is het vandaag nog niet mogelijk om enkel met de zon het hele jaar door een huis te verwarmen. Daarom kiezen we voor een verwarmingsinstallatie met een hoog rendement. Als u centrale verwarming wilt, dan is een gasgestookte condenserende ketel met een gemoduleerd vermogen aangewezen.
Momenteel bestaan er ook gesloten gevelkachels op aardgas die de voordelen van centrale verwarming op aardgas of stookolie met die van elektrische verwarming combineren. Ze zijn veilig en halen een rendement van meer dan 80 procent. Bovendien zijn ze zeer compact en relatief goedkoop, en vereisen ze geen stookplaats of schoorsteen.
Klassieke gas- of mazoutkachels halen een rendement van maar 50 tot 70 procent.
Een open haard is best gezellig maar de energiewinst kan kleiner zijn dan het energieverlies door de schoorsteen. Een gewone houtkachel heeft een rendement van ongeveer 35 procent.

Gebruik van regenwater naast leidingwater:
Regenwater is er in België volop! Waarom er dan geen gebruik van maken?
Een deel van het drinkwater dat we in het huishouden gebruiken, kunnen we zeker vervangen door regenwater. Zo kunnen we het gerust gebruiken in plaats van leidingwater om de auto te wassen, de planten te besproeien en om schoon te maken … Ook het toilet en de wasmachine werken uitstekend met regenwater. Uiteraard moet u dan een regenwaterput met filtersysteem en pomp voorzien.

Actieve of passieve zonne-energie:
Bij actieve zonne-energie kiest u voor de installatie van zonnepanelen voor warm water en/of voor de zogenaamde fotovoltaïsche panelen voor elektriciteit.
Voor beide toepassingen van actieve zonne-energie is een bouwvergunning vereist als de zonnepanelen meer dan 20 % van het volledige dakoppervlak innemen.
U kunt ook kiezen voor passieve zonne-energie. Dan moet u uw huis goed oriënteren. Glas laat het gratis zonlicht binnen. De totale glasoppervlakte is bij voorkeur niet groter dan 1/6 van de vloeroppervlakte. Het ideaal is een huis dat volop van de zon profiteert zonder in de zomer een broeikas en in de winter een diepvriezer te zijn.

De verlichting:
Bij gloei- en halogeenlampen gaat 90 tot 95 % van de elektriciteit als warmte verloren.
De meest spaarzame vorm van verlichting (na de zon weliswaar) is de TL-lamp met een elektronische voorschakelapparaat: ze start onmiddellijk en geeft geen flikkering. De klassieke spaarlamp (die al 15 jaar oud is) is in feite ook een kleine TL-lamp met een geïntegreerd voorschakelapparaat. Momenteel zijn er meer dan 100 soorten spaarlampen op de markt.
Het nieuwste snufje is de compacte metaalhalidelamp van 35 of 70 WatT; Deze lamp heeft een rendement dat vergelijkbaar is met dit van de beste spaarlampen en toch is ze niet groter dan een halogeenlampje.
De nog niet zo bekende inductielamp is een goed alternatief voor gewone spots. Ze is even zuinig als de beste spaarlamp, maar gaat nog langer mee.

De keuze van de bouwmaterialen:
Het “ideale milieuvriendelijke huis” bestaat niet in onze geïndustrialiseerde samenleving.
In de bio-ecologische bouw moet een product voldoen aan bepaalde criteria voor gezondheid en leefmilieu. Iedereen moet echter voor zichzelf uitmaken welke criteria aanvaardbaar zijn.
Kiest u voor hardhoutsoorten of hout in het algemeen, dan betekent de aankoop van hout met het FSC-label een steun voor duurzaam beheerde bossen.
De inbreng van synthetische materialen of van materialen die behandeld zijn met synthetische verbindingen, probeert u het best zo veel mogelijk te vermijden.

Groendaken:
Groendaken, ook wel vegetatiedaken genoemd, bieden heel wat mogelijkheden en voordelen, in vergelijking met de gebruikelijke daken. De dakbegroeiing bestaat meestal uit vetplanten, kruid- of grasachtige planten of heesters. Zelfs de eenvoudigste dakbegroeiing is mooier dan een eentonig, kaal, plat dak en ze brengt groen in onze stenige steden.
Groendaken bieden ook tastbare voordelen. Zo vormen ze een buffer voor het grootste deel van de neerslag: het water verdampt eruit of het stimuleert de groei van de dakbeplanting. Op die manier zorgen groendaken ervoor dat de riolen plotse felle stortbuiten beter aankunnen en helpen ze overstromingen voorkomen. Ze helpen ook het afvalwater zuiveren doordat ze chemische stoffen, die met het regenwater neerslaan, opnemen en afbreken. Verder hebben vegetatiedaken ook een geluiddempend effect en, bij felle zon, zorgen ze voor verkoeling. Bij slecht geïsoleerde daken zorgt deze dakbedekking voor extra thermische isolatie.

afdrukken