Het Stadhuis - binnen

De pijnbank dateert uit de 17e eeuw en werd vooral gebruikt bij heksenprocessen. De beschuldigden werden met handen en voeten vastgemaakt in de pijnbank

Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind is gesneden uit eikenhout, door de Loonse kunstenaar Gysbrecht Hechtermans. Het beeld dateert van 1680, een periode dat Borgloon te lijden had onder een pestepidemie, buikloopepidemie. Het beeld werd waarschijnlijk gemaakt op aanvraag van de inwoners van Borgloon, die hiermee de verlossing smeekten van die verschrikkelijke buikloop die vooral de kinderen trof.

De 12de eeuwse schatkist werd gesneden uit één boomstam. De jaarringen van de boom zijn nog steeds zichtbaar. De kist werd gebruikt als schatkist waarin de privilegiën van de stad en stadsgilden bewaard werden.

Via de traphal komt men aan in de raadzaal (of trouwzaal).  deze is interessant omwille van een aantal aanknopingspunten met het Loonse verleden.  Op de glasramen van de trouwzaal staan de wapenschilden van de tien Loonse steden (Borgloon, Beringen, Bilzen, Bree, Hamont, Hasselt, Herk-de-Stad, Maaseik, Peer en Stokkem) en verder de blazoenen van het Duitse Keizerrijk en het prinsbisdom Luik. 

afdrukken