Aandacht voor onze veteraanfruitbomen

  • 14 december 2021

De aanplant van nieuwe hoogstamfruitbomen en de verjonging van bestaande hoogstamboomgaarden krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Daarnaast zien we dat het behoud en het beheer van erg oude fruitbomen, de veteraan fruitbomen, veel minder aandacht krijgt. Toch zijn net die veteraanbomen ecologisch heel waardevol. Het zijn bomen in hun laatste levensfase, vol holtes en dood hout. Ze vormen een bron van leven voor vele diersoorten wat hen onmisbaar maakt in een biodivers fruitlandschap. 

Bij (her)aanleg van een hoogstamboomgaard worden vaak alle oude bomen gekapt om de boomgaard te vernieuwen. Een goed bedoeld opzet van eigenaars om met een mooie, propere boomgaard te starten. Toch is het behoud van veteraan fruitbomen van cruciaal belang. Ze hebben een zeer hoge ecologische en historische waarde. Daarnaast zijn oude fruitbomen een vorm van landschapsbeleving en een belangrijke genenbron. Ze zorgen voor een grote diversiteit aan oude fruitsoorten. 

Veteraanbomen zijn biodiverse stapstenen in de boomgaard en het landschap. In de holtes huizen spechten, steenuilen en vleermuizen. Het dode hout doet dienst als voedsel of schuilplaats voor onder andere kevers en wilde bijen. Als natuurverbindingselement in het versnipperde Vlaanderen kan een hoogstamboomgaard het verschil maken voor fauna- en florasoorten die het moeilijk hebben.

Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren ontwikkelde een infofiche rond veteraanbomen. Je vindt ze hier: http://www.rlhv.be/veteraanbomen-als-stapsteen

contact-icon

Contactinformatie

Omgeving
Administratief centrum Kanunnikenhuis
Speelhof 10
3840 Borgloon
België
012 67 36 73
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 19:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten