Actiemaand borstkanker

  • 6 oktober 2020

De maand oktober is de internationale actiemaand in de strijd tegen borstkanker. Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen borstkanker. Laat van je 50ste tot en met je 69ste elke twee jaar een screeningsmammografie nemen.

De maand oktober is de internationale actiemaand in de strijd tegen borstkanker. 

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek moedigt vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt.

Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden ontdekt. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een zwaardere behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten? Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

Je kan er ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.

In Borgloon liet 63,5% van de vrouwen van 50 tot en met 69 jaar zich preventief onderzoeken. Zo scoren we helaas lager dan de deelname in onze provincie (67,8%). Om het streefcijfer van 75% te behalen is er dus nog veel werk voor de boeg in onze stad.

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9.00 en 12.00 u. en van 13.00 tot 16.00 u., stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/

COVID-19
Stel je deelname niet uit. De mammografische eenheden nemen zeer strenge maatregelen om besmetting met Covid-19 te voorkomen.
Heb je vragen over het Bevolkingsonderzoek Borstkanker tijdens de corona-epidemie, surf naar https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/het-bevolkingsonderzoek-borstkanker-tijdens-corona-covid-19

Bevolkingsonderzoek Borstkanker