Bereid jouw onderneming voor op de brexit

  • 12 september 2019

De brexit sluipt stilaan dichterbij en vormt een bron van onzekerheid voor Belgische ondernemingen. Daarom is het uiterst belangrijk jouw onderneming zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar hoe begin je eraan en waar moet je op letten? De website brexit.belgium.be van de FOD Economie helpt je om alles in kaart te brengen.

Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) verlaat op 31 oktober 2019 de Europese Unie. Dat betekent dat het uit de interne markt en de douane-unie stapt. Door de brexit wordt het Verenigd Koninkrijk een land buiten de EU en gelden er andere handelsafspraken dan binnen de EU. Denk bijvoorbeeld aan douanecontroles, procedures voor de in- en uitvoer van producten of kwaliteitseisen.

Het Verenigd Koninkrijk is de vierde handelspartner van België, na Duitsland, Frankrijk en Nederland. De automobielsector, de chemiesector, de vervaardiging van machines en apparaten en de voedingssector voeren het meest uit naar het Verenigd Koninkrijk. Voor speciale stoffen en tapijten is het zelfs de belangrijkste afzetmarkt van ons land. Uit een simulatie blijkt dat bij een harde brexit (zonder akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk) het voor Belgische en Britse bedrijven 2,2 miljard euro per jaar meer zou kosten om handel te drijven, als gevolg van de invoering van de invoerrechten van de Wereldhandelsorganisatie.

Wat betekent de brexit voor jouw bedrijf?

Het is duidelijk: de brexit heeft een grote economische impact op ons land. Maar wat is de concrete impact voor jouw bedrijf? Met behulp van de Brexit Impact Scan van de FOD Economie kan je weten waar je moet bij stilstaan en wat je nu al kan doen om je bedrijf voor te bereiden op de brexit. Aan de hand van een aantal vragen bepaalt de scan de algemene impact van de brexit op uw onderneming. De vragen gaan over invoer, uitvoer, intellectuele eigendom, gebruik van digitale diensten, vervoer en toeleveranciers.

Klik hier om de scan te doen en voor een overzicht van alle beschikbare info rond de brexit.

contact-icon

Contactinformatie

Informatie
Administratief centrum Kanunnikenhuis
Speelhof 10
3840 Borgloon
België
012 67 36 63
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 19:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
Warning 20 juli gesloten