Brandweerpost Borgloon zoekt nieuwe brandweervrijwilligers

  • 1 juni 2021

Brandweervrijwilliger worden, waarom doe je dat?

Gaétan Major, 37 jaar en sinds drie jaar brandweervrijwilliger in Borgloon ervaart zijn engagement bij de brandweer als ‘iets terug doen voor de maatschappij’: "Als brandweervrijwilliger kun je mens en dier in nood helpen. Het is een mooi beroep. Spannend ook. Elke interventie, alle oefeningen en de opleiding zijn een uitdaging. Maar je krijgt er een nieuwe familie bij. Je collega’s zijn er voor jou als je ze nodig zou hebben. Wat ik prachtig vind: bij de brandweer heeft iedereen een andere achtergrond, en toch is iedereen daar met hetzelfde doel: mensen helpen. Samen stressen we als we in een moeilijke situatie zitten, maar samen lachen we ook heel wat af."

Goed plannen

“Ik combineer mijn engagement bij de brandweer van Borgloon met mijn job als schadebeheerder. Daarnaast heb ik ook een echtgenote en een 8 maanden oude dochter. Dat maakt dat het wel druk is.” Er moet dus goed gepland worden ten huize Major. “We moeten altijd een plan B hebben,” lacht Gaétan. “Als brandweervrijwilliger moet je 25% van je tijd beschikbaar zijn voor mogelijke interventies. Dat betekent niet dat je altijd weg bent voor interventies, maar je bent wel oproepbaar. Maar zelfs als kersverse papa vind ik dat niet onhaalbaar.”

De weg naar de brandweer verloopt in drie stappen

Een eerste stap is je federaal geschiktheidsattest behalen door te slagen voor een competentieproef, een handvaardigheidstest en fysieke proeven. Met dat ‘FGA’ kan je dan solliciteren bij een hulpverleningszone. De derde stap is de basisopleiding ‘brandweerman’ tot een goed einde brengen.

Uitdagend maar niet onmogelijk

“De opleiding aan het PLOT in Genk (brandweerschool) zit goed in mekaar. Ik vond de lessen fijn. Goed begeleid ook, zeker voor iemand zonder veel technische achtergrond zoals ik,” lacht Gaétan. “Je moet er wel wat tijd in steken: tel toch 2 jaar avondschool. In die tijd krijg je een verregaande training in brandbestrijding, hulp aan mens en dier, technische interventies, … Uitdagend, maar als je het echt wilt: niet onmogelijk.”

Ook zin om brandweervrijwilliger te worden? Kom je informeren en schrijf je in voor een van de info- en oefensessies:

  • zaterdag 18 juni 2021, post Heusden-Zolder
  • zaterdag 26 juni 2021, post Sint-Truiden

Schrijf je in via deze link: http://bit.do/oefensessie.
Surf naar www.zuidwestlimburg.be voor informatie over aanwervingen bij de brandweer.

hulpverleningszone zuid-west limburg