Slechthorend of doof in tijden van mondmaskers

Meer dan 600.000 Vlamingen zijn doof of slechthorend waarvan bijna 99 procent communiceert in gesproken taal en slechts 7000 in  Vlaamse gebarentaal. Zij maken gebruik van allerhande hoorhulpmiddelen om te kunnen blijven functioneren. Kleine kanttekening: een hoortoestel werkt niet zoals een bril en is bovendien in veel gevallen onzichtbaar. Dit zal bij slechthorende/dove mensen nooit het normale gehoor vervangen. Liplezen en een aangepaste communicatie als aanvulling is dan ook nodig. En laat daar nu net het schoentje wringen. 

 

Wat kan je nu precies doen om communicatieproblemen zo veel mogelijk te vermijden?

Venstermaskers

Draag zoveel mogelijk een mondmasker met een venster. Op maakjemondmasker.be vind je een handleiding om dit zelf te maken. Je krijgt in de handleiding ook tips om te vermijden dat het venster aandampt tijdens een gesprek en over hoe je het kan reinigen voor hergebruik. Deze mondmaskers hebben voor mensen met een gehoorprobleem enkel nut als zo veel mogelijk mensen het dragen.

Communicatie in stijl

Pas je communicatiestijl aan. Elkaar verstaan met een mondmasker is voor iedereen moeilijker in tijden van het nieuwe normaal. De tips hieronder zo veel mogelijk toepassen zal vele gesprekken aangenamer maken.
Het lijkt misschien bevreemdend in het begin om traag en duidelijk te spreken zonder te roepen maar dat word je snel gewoon. Oefenen maar…

Blijf op de hoogte

AHOSA vzw werkt rond één thema: slechthorendheid/doofheid. Hierbij wordt één doel beoogd: inclusie van slechthorende/dove mensen die communiceren in gesproken taal in de samenleving. Op de website www.ahosa.be is er een speciale coronapagina online gezet met meer info rond communicatie, mondmaskers, audiologie, … Je kan AHOSA vzw ook volgen op sociale media. Sharing is caring… Zo helpen we elkaar.
 

TIPS

Slechtorenden doven communicatietipsSlechthorend doof mondmaskers

contact-icon

Contactinformatie

Sociale zaken
OCMW
Graethempoort 3A
3840 Borgloon
België
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak