Doe mee aan de Nationale Naaiactie!

  • 4 mei 2020

Doe mee aan de Nationale Naaiactie! Om #COVID19 ook tijdens de exitstrategie te blijven bestrijden, roepen burgerinitiatieven maakjemondmasker.be en Impactdays.co op om massaal mondmaskers te maken tijden de #NationaleNaaiActie. Samen maken we herbruikbare mondmaskers voor iedereen. Ik bescherm jou, jij beschermt mij!

Het doel van de #NationaleNaaiActie is om burgers, leerkrachten, studenten, gezinnen te helpen beschermen met zelfgemaakte mondmaskers. Het initiatief werd afgestemd met FOD Volksgezondheid en kreeg de zegen van Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht

Waarom de #NationaleNaaiActie?

Binnen de exitstrategie wil de overheid inzetten op het zelf maken van stoffen mondmaskers. Via maakjemondmasker.be zijn de voorbije maand mondmaskers, schorten en andere beschermmaterialen gemaakt en verdeeld aan zorgenden en kwetsbaren in de maatschappij. Draag- en onderhoudstips net als een patroon zijn vrij te vinden op de site. 

Daarom roepen maakjemondmasker.be en Impactdays.co nu heel België op om massaal mondmaskers te maken tijdens de #NationaleNaaiActie. Het doel is om heel België te voorzien met zelfgemaakte mondmaskers die kan je doneren via officiële inzamelpunten die ze hierna verdelen op basis van de exitstrategie. Maar denk ook aan je vrienden, familie en buren: bescherm hen en laat hen ook jou beschermen door voor hen mondmaskers te maken. Heb je nog mondmaskers extra gemaakt? Of wil je linten of stoffen doneren? Dit kan bij het officiële inzamelpunt in het Administratief Centrum (Speelhof 10). Je kan er elke voormiddag, zonder afspraak, terecht.

Nieuwe versie patroon

De handleiding van het patroon dat goedgekeurd werd door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht en afgestemd is met FOD Volksgezondheid, werd herwerkt en verfijnd, zodat het voortaan nog makkelijker met of zonder naaimachine kan gebruikt worden. 

Het patroon biedt extra bescherming door:

  • de 2 lagen, met mogelijkheid om er een filter (koffiefilter, keukenpapier…) tussen te steken dat extra bescherming kan bieden.
  • de lintjes, die ervoor zorgen dat je niet aan het masker met je handen zit en dat het beter virusvrij te maken is na een wasbeurt (vs. elastieken).
  • de plooien ervoor zorgen dat je gezicht en neus volledig en comfortabel bedekt zijn er geen naad over de mond of neus loopt, die een mogelijke zwakke plek is waar viruspartikels zich verzamelen.

Hoe doe jij mee? 

Download HIER het patroon of ga naar maakjemondmasker.be voor alle info en instructies. Ga aan de slag met de juiste materialen en neem de hygiënische maatregelen in acht!

Breng vervolgens jouw zelfgemaakte mondmaskers naar het inzamelpunt in het Administratief Centrum (Speelhof 10). Je kan er elke voormiddag, zonder afspraak, terecht.

Geen naaitalent? Geen probleem! Je kan ook mondmaskers maken zonder naaimachine. Of je kan linten en stoffen doneren.

Share je creaties, inspireer en motiveer mee op sociale media via #MaakJeMondmasker #NationaleNaaiActie