Een goed fietsrapport voor Borgloon!

  • 26 mei 2020

De Fietsersbond en de VSV stellen vandaag het Vlaams Fietsrapport 2020 voor, met daarin de scores van 167 Vlaamse steden en gemeenten wat betreft fietsveiligheid en fietscomfort. Onze stad scoorde goed en behaalde de 4e plaats, met maar liefst 84,2%!

Meer dan 24 000 fietsers uit heel Vlaanderen lieten eind vorig jaar hun stem horen en vulden de online enquête in. Daarin werd onder meer gepeild naar de manier waarop men het fietscomfort, de fietsveiligheid en de infrastructuur ervaart in de stad of gemeente waar men het vaakst fietst. 167 van de 300 Vlaamse steden en gemeenten kregen minstens 50 beoordelingen achter hun naam en werden daarmee opgenomen in het Vlaams Fietsrapport.

Voor elke stad of gemeente waar minstens 50 fietsers of 1% van het aantal inwoners de enquête invulde, werd ook een individueel fietsrapport gemaakt. 
De best scorende steden en gemeenten komen in aanmerking om mee te dingen naar de titel van Fietsgemeente/Fietsstad 2020. Het gaat om Genk, Kortrijk en Mechelen bij de grote gemeenten en steden, Deinze, Koksijde en Lommel bij de middelgrote gemeenten en Boechout, Ravels en Zutendaal bij de kleine gemeenten. Borgloon grijpt nipt naast het podium en eindigt op een verdienstelijke vierde plaats in de ranking van de kleine gemeenten. Bekijk ons fietsrapport hier.

De finalisten worden nog beoordeeld door een gespecialiseerd studiebureau. Een vakjury beslist wie er uiteindelijk als winnaar uit de bus komt. De laureaten zullen tijdens het Fietscongres op 6 oktober in Antwerpen bekroond worden en subsidies ontvangen die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen.
 
De fietsrapporten per gemeente zijn beschikbaar op fietsgemeente.be/fietsrapporten