Help de Aziatische hoornaar in kaart te brengen

  • 27 mei 2019

Sinds vorig jaar is de Aziatische hoornaar echt aan haar opmars begonnen in ons land. De overheid heeft, in samenwerking met de Universiteit Gent, de brandweerdiensten en de civiele bescherming, een plan klaar om de verdere uitbreiding van deze invasieve exoot zoveel mogelijk af te remmen. Iedereen kan voortaan waarnemingen van Aziatische hoornaars en hun nesten melden via een nieuw meldpunt.

De Aziatische hoornaar belaagt onze inheemse insecten (bijen, wespen, vliegen,...), waardoor de bestuiving van onze landbouwgewassen onder druk komt te staan. Bovendien heeft de Aziatische hoornaar een opmerkelijke voorkeur voor honingbijen, wat voor de imkers in ons land een ernstig probleem kan worden.

Om de verdere verspreiding van deze soort tegen te gaan, is de hulp van de bevolking nodig. Jong en oud, natuurliefhebbers en gewone wandelaars, specialisten en leken, echt iedereen kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of een van hun nesten dit zo snel mogelijk te melden via het meldpunt op vespawatch.be .

Herkennen

De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie. Op de kop en het borststuk zijn ze volledig zwart. Ook het achterlijf is grotendeels zwart, met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes. De Aziatische hoornaar wordt het meest verward met de Europese hoornaar. Met een beetje oefenen zal je echter gauw merken dat het verschil zeer duidelijk is.

Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit!

Klik hier voor meer info over de Aziatische hoornaar.

contact-icon

Contactinformatie

Informatie
Administratief centrum Kanunnikenhuis
Speelhof 10
3840 Borgloon
België
012 67 36 63
Gesloten
Gesloten
09:00-12:00
14:00-19:00
09:00-12:00
14:00-16:00
09:00-12:00
14:00-16:00
09:00-12:00