Help onze kersentelers

  • 7 mei 2019

De kersenvlieg komt steeds meer en meer op in ons land, een ware plaag voor onze kersentelers. De vlieg zorgt er immers voor dat jaarlijks heel wat kersen oneetbaar worden. Als particulier eigenaar van een kersenboomgaard kan je onze kersentelers voortaan helpen met de bestrijding van de kersenvlieg door gratis een lokval in jouw boomgaard te laten ophangen.

Kersen groeien het best bij droog en zonnig weer. Onder invloed van de zon worden de kersen heerlijk zoet en vormen zij zo de snoepjes van de natuur.

De klimaatopwarming, meer bepaald de zachtere winters en de hogere zomertemperaturen, zorgt echter niet enkel voor sappige kersen, maar ook voor de opkomst van de kersenvlieg. Deze kleine parasiet legt haar eitjes in de kersen, waardoor deze oneetbaar worden.

Lokval

Om kersenvliegen te bestrijden, ontwikkelde Bayer de lokval "Decis® Trap Cerasi". De val bevat een lokstof die kersenvliegen aantrekt. Nadat de kersenvliegjes in de val gevlogen zijn, komen ze in contact met een insecticide die zich aan de binnenkant van het deksel bevindt. Op die manier kunnen de vliegjes niet meer ontsnappen.

Deze val biedt tal van voordelen: het is een gebruiksvriendelijke en duurzame bescherming tegen de kersenvlieg, ze werkt altijd ongeacht de weersomstandigheden en gedurende het hele seizoen, ze bevat een specifieke lokstof die geen nuttige insecten aantrekt.

Belangrijk om weten is dat deze val enkel door een houder van een fytolicentie P2 (professioneel gebruik) uitgehangen en verwijderd mag worden.

Help de kersenteler

Als particulier eigenaar van een kersenboomgaard kan jij onze kersentelers helpen bij de bestrijding van de kersenvlieg. Je kan deze val immers gratis in jouw boomgaard laten ophangen en later weer laten verwijderen door een deskundige die door de dienst milieu van het lokaal bestuur Borgloon ter beschikking wordt gesteld.

Wie wenst mee te werken, dient zich hiervoor zo snel mogelijk in te schrijven bij de milieudienst via evi.boiten@borgloon.be of via tel. 012 67 36 07. Opgelet, inschrijven kan uiterlijk tot 15 mei 2019.

Tot slot: verwar de kersenvlieg niet met fruitvliegjes. Ook tegen fruitvliegjes is er momenteel een product in ontwikkeling.

 

contact-icon

Contactinformatie

Landbouw
Administratief centrum Kanunnikenhuis
Speelhof 10
3840 Borgloon
België
012 67 36 07
09:00-12:00
Enkel op afspraak
14:00-16:00
Enkel op afspraak
09:00-12:00
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
09:00-12:00
Enkel op afspraak
14:00-19:00
Vrij aanmelden
09:00-12:00
Enkel op afspraak
14:00-16:00
Enkel op afspraak