Herbruikbare drankbekers Limburg.net

 • 18 februari 2020

Vanaf 1 januari 2020 is het op alle evenementen – van schoolfeesten tot grote festivals – verboden om drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes of petflesjes.  

Afvalintercommunale Limburg.net stelt daarom ongeveer 150.000 herbruikbare drankbekers, met bijhorende bakken, ter beschikking van sport-, cultuur-, jeugd- en buurtverenigingen, onderwijsinstellingen en gemeentelijke diensten. Voor het ontlenen van deze bekers werkt Limburg.net samen met Festicup. 

Voor wie?

 • Evenementen, niet georganiseerd door de overheid

 • Evenementen georganiseerd door de overheid

 • Eigen werking van de overheid

Definities

Cateringmateriaal: alles wat gebruikt wordt voor het aanbieden en nuttigen van etenswaren en drank, met uitsluitsel van voorverpakte dranken of etenswaren.
Bereide voedingsmiddelen: voedingsmiddelen die ter plaatse worden klaargemaakt, samengesteld, opgewarmd, geregenereerd of ontdooid.

Voorwaarden voor het gebruik van cateringmateriaal

 • Art. 5.3.12.1 Vanaf 1 januari 2020 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2022 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.

 • Art. 5.3.12.2 Vanaf 1 januari 2020 is het voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Vanaf 1 januari 2022 is dit verbod ook van toepassing op het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik.

 • Art. 5.3.12.3 De minister kan uitzonderingen voorzien op artikel 5.3.12.1 en 5.3.12.2 als het verbod in kwestie voor bepaalde types cateringmateriaal in bepaalde toepassingen niet zal leiden tot milieuwinst.

Bijkomend aan bovengenoemde reglementering besliste het Schepencollege dat het verboden is voor elke organisator van een evenement in een gemeentelijk gebouw om gebruik te maken van wegwerpmaterialen voor consumptie van drank. 

Hoeveel bekers reserveren?

Om te weten hoeveel bekers je moet reserveren, kan je rekening houden met:

 • De verschillende factoren die het drankverbruik bepalen, zoals vb. de werkelijke opkomst, het weer, de snelheid van werken, de doorstroming aan de bars, …

 • Het type evenement (snel of traag). Een ‘traag’ evenement, zoals een concert met pauze, verbruikt soms maar gemiddeld een halve beker per bezoeker, daar waar fuiven en kermissen tot 10 consumpties (bekers) per bezoeker tellen.

 • De eerste stap in het bepalen van het aantal bekers, is om het drankverbruik van de vorige editie te bekijken en om te zetten naar aantal bekers. Hieronder geven we alvast een aantal vuistregels m.b.t. aantallen. Voorzie steeds een extra reserve (+/- 20%), wanneer je voor het eerst met herbruikbare bekers werkt.

 • Voor een ‘snel’ evenement met hoog drankverbruik waarbij bezoekers gemiddeld 3,5 consumpties consumeren (bv. festival of fuif), voorziet men best minstens 2 bekers per verwachte bezoeker als op het terrein afgewassen wordt. Als er geen afwas tijdens het evenement mogelijk is (dus als de afwas integraal na het evenement gebeurt), dan is het veilig om 5 à 7 bekers te voorzien per verwachte bezoeker per dag.

 • Voor een ‘traag’ evenement waar de bezoekers gemiddeld 1 consumptie nuttigen, voorziet men best minstens 1 beker per verwachte bezoeker als op het event afgewassen wordt. Als er geen afwas tijdens het evenement mogelijk is (dus als de afwas integraal na het evenement gebeurt), dan is het veilig om minstens 3 à 4 bekers te voorzien per verwachte bezoeker per dag

Meer informatie, alsook het bestelformulier om herbruikbare bekers te ontlenen vind je op https://limburg.net/herbruikbare-bekers-limburgnet

Een praktische handleiding rond het opzetten van retoursystemen en het organiseren van duurzame evenementen kan je terugvinden op http://www.groenevent.be

Je kan ook steeds terecht bij onze dienst omgeving op tel. 012/67 36 93 voor verdere vragen of meer informatie.

contact-icon

Contactinformatie

Omgeving
Administratief centrum Kanunnikenhuis
Speelhof 10
3840 Borgloon
België
012 67 36 73
Gesloten
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 19:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten