Laat afval niet vastvriezen in je gft-container

  • 9 februari 2021

Winterse weersomstandigheden leveren vaak mooie schilderachtige taferelen op. Maar de keerzijde van het winterse weer is onder andere dat gft-afval kan vastvriezen in de groene container. Tijdens de inzameling probeert de ophaaldienst al het organisch materiaal uit de container te krijgen. Als dat niet lukt, omdat het gft bevroren is, blijft (een deel van) het afval in de container. Een vervelend winterkwaaltje dat je grotendeels kan voorkomen door de enkele tips toe te passen:

  • Leg een krant of een aantal proppen krantenpapier onder in de container. Het papier neemt het vocht op en voorkomt voor een grotendeels dat het afval vastvriest.
  • Laat je gft-afval uitlekken of wikkel in het in een oude krant voordat je het weggooit, dan is het minder nat. Hoe minder vocht in de container, hoe minder kans op bevriezing.
  • Werk in lagen. Steek hier en daar een velletje krantenpapier tussen het organisch afval, zo heeft de container minder kans om als geheel te bevriezen.
  • Druk het gft-afval niet te hard aan. Hoe meer je het aandrukt, hoe groter de kans dat het  blijft vastzitten. Dit geldt trouwens ook wanneer het niet vriest!
  • Gooi bladafval pas kort voordat je container wordt geledigd in de container. Bladafval vriest namelijk snel vast. 
  • Zet je afvalcontainer in de winter als het vriest op een beschutte plek, uit de wind en als dat mogelijk is onder een afdak of dicht tegen de gevel van je huis.

Blijft het gft na de lediging toch gedeeltelijk vastgekleefd aan je container, toon dan wat begrip. Het gaat er dan echt niet uit. Het gft-afval dat blijft zitten in de gft-containers die werken met diftar wordt niet aangerekend. De container wordt meermaals gewogen tijdens de lediging waardoor de prijs wordt berekend op het aantal kilogram dat in de ophaalwagen belandt.

contact-icon

Contactinformatie

Afval
Administratief centrum Kanunnikenhuis
Speelhof 10
3840 Borgloon
België
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 19:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak