Laat je vaccineren tegen covid-19

  • 1 februari 2021

Je laten vaccineren is eenvoudig, gratis en duurt maar even.

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Je laten vaccineren voorkomt dat je COVID-19 (opnieuw) krijgt. Want ook als je eerder al besmet was, kun je terug besmet raken en ernstig ziek worden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten.

Je beschermt niet alleen jezelf, maar ook je familie, collega’s, vrienden en de kwetsbaren in je omgeving. Want als meer dan 70% van de bevolking gevaccineerd is, bereiken we groepsimmuniteit en krijgen we het virus onder controle en kunnen we stukje bij beetje ons oude leven weer oppikken.

Hoe werkt het vaccin?

Het vaccin stimuleert je immuunsysteem, waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden. Als je nadien met het virus in contact komt, beschermen de antistoffen je.

Studies waarbij 40 000 vrijwilligers gevaccineerd werden, wijzen uit dat de vaccins voor meer dan 90% beschermen.

Is het vaccin veilig?

Nog nooit hebben zoveel onderzoekers en vaccinontwikkelaars zich tegelijkertijd op de ontwikkeling van een vaccin geworpen. De basistechnologieën waarop de vaccins gebouwd worden waren bovendien de voorbije jaren al in ontwikkeling. De administratieve procedure werd verkort, maar niet de veiligheidsprocedure. Alle veiligheidsstappen zijn gezet: elk vaccin is uitgebreid getest bij een grote groep mensen, ook bij oudere en kwetsbare personen.

Zijn er bijwerkingen?

Dat kan, maar de meerderheid van de bijwerkingen zijn mild en gaan spontaan over, zoals een rode zwelling op de injectieplaats, lichte koorts of vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Daarom wordt er gevraagd om minstens vijftien minuten na de vaccinatie te blijven, zodat je goed opgevolgd wordt.

Kan ik me laten vaccineren als ik ziek ben?

Als je milde symptomen hebt, kan je je laten vaccineren. Vraag zeker raad aan je huisarts als je twijfelt.

Wie komt eerst aan de beurt?

De volgorde van vaccineren is niet lukraak bepaald, maar gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. De snelheid van de productie en distributie van de vaccins laten immers niet toe om iedereen tegelijk te vaccineren. Daarom werden een aantal prioritaire groepen bepaald: de meest kwetsbare bevolkingsgroepen eerst, gevolgd door de essentiële beroepen en daarna de rest van de volwassen bevolking. Je wordt verwittigd wanneer je aan de beurt bent.

Meer info op www.laatjevaccineren.be

vaccinatielijn