Let op voor valse uitnodigingen voor vaccinatie!

  • 19 april 2021

Helaas circuleren er nu ook phishing mails en sms'en om je uit te nodigen om je te laten vaccineren. Wees dus extra waakzaam.

Hieronder vind je enkele tips om een onderscheid te maken tussen een originele en phishing mail/sms:

  • De afzender: mails worden verstuurd vanuit cov19-vaccin@doclr.be, sms’en komen van het nummer 8811 (momenteel worden er wegens technische problemen geen sms’en verstuurd).
  • Het vaccin en de vaccinatie zijn gratis, er wordt nooit om betaling gevraagd.
  • In de uitnodiging staan steeds de contactgegevens van het vaccinatiecentrum vermeld dat hoort bij jouw officiële woonplaats.
  • Er worden geen persoonlijke gegevens zoals paswoorden, pincodes of rekeningnummers gevraagd.
  • Je behoort tot de doelgroep waarvoor mensen worden uitgenodigd tot vaccinatie volgens de vaccinatiestrategie.
  • Je komt bij het doorklikken naar de website terecht op de URL die start met https://covidvaccin.doclr.be/vc...

Nog twijfel over de e-mail die je ontving? Wacht eventueel enkele dagen af tot je de brief ook op papier in jouw brievenbus ontvangt.

Een voorbeeld van een uitnodiging die verstuurd wordt, vind je terug op: https://www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/je-uitnodiging.

Phishing e-mail/sms ontvangen? Meld dit dan zeker via safeonweb.be.

Ontvang je een brief en wil je de QR-code scannen? Let op dat je daarvoor geen malafide QR-codescanner download of gebruikt. Gebruik best de standaard QR-codescanner van jouw smartphone. Toch een QR-codescanner gebruikt waarmee je op een site komt waar jouw kredietkaart- of andere bankgegevens worden gevraagd? Ga er niet op in. Surf dan gewoon naar de website vermeld in de brief en geef manueel jouw vaccinatiecode in.

 

Hoe herken je een officiële uitnodiging voor coronavaccinatie?