Open Monumentendag in Borgloon

  • 2 september 2019

Op zondag 8 september is het tijd voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Ook dit jaar kan je verspreid over Borgloon weer heel wat interessante erfgoedpareltjes bezoeken. Hieronder een overzicht van de verschillende activiteiten.

Tentoonstelling Beschermd Industrieel Erfgoed in Vlaanderen

In de kersvers gerestaureerde stroopfabriek kan je terecht voor een reizende tentoonstelling over beschermd industrieel erfgoed in Vlaanderen. Deze tentoonstelling brengt een gevarieerd en aangenaam overzicht van beschermde industriële sites die ons doen nadenken over de wijze waarop we met dat erfgoed omgaan en welke plaats we het in onze eigen (leef)omgeving kunnen geven. Na een reis langs heel wat Europese en Vlaamse steden zijn wij dan ook fier dat we deze tentoonstelling tijdens Open Monumentendag kunnen aanbieden in Borgloon.

Om 15.00 u. is er een gratis concert van Mando Hasselt: 18 talentvolle muzikanten die zorgen voor de muzikale omkadering tijdens de tentoonstelling. Tevens is deze expositie ideaal om te combineren met een bezoekje aan de stroopfabriek of een ontdekking van de mooie Loonse natuur! Tijdens Open Monumentendag betaal je slechts € 5,00 toegang voor een bezoek aan het Fruitbelevingscentrum.

Na Open Monumentendag, tot en met 3 november, zal een gedeelte van de tentoonstelling rond beschermd industrieel erfgoed nog verder te bezichtigen zijn in het toeristisch onthaal van de stroopfabriek.

Waar: FABRIK + Stroopfabriek (Stationsplein 8, Borgloon)
Wanneer: zondag 8 september 2019 van 10.00 u. tot 18.00 u.
Toegang: gratis

Brigittijnenklooster Nieuwland

Maquette klooster NieuwlandHet klooster vormt sinds 2019 de focus van een groot herbestemmingsproject geïnitieerd door de stad, maar mee vormgegeven door de Lonenaar zelf! Na een eerste participatiemoment in maart en een architectuuroefening (februari tot mei) door studenten van de Faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt, zet het klooster zijn deuren open om de resultaten hiervan te tonen.

Maquettes, plannen en beelden geven een visueel idee van welke boeiende programma's de Lonenaren en de studenten interieurarchitectuur samen hebben uitgewerkt. Tijdens een tweede participatiemoment begin september, kregen de Lonenaren de kans om de eerste ideeën naar een concretere planvorm te sturen.

Waar: Brigittijnenklooster Nieuwland (Nieuwland 11, Borgloon)
Wanneer: zondag 8 september 2019 van 13.00 u. tot 17.00 u.
Toegang: gratis

Klooster Colen in KernielKlooster van Colen, uitzonderlijk bewaard!

Kom op ontdekkingstocht en ervaar tijdens een rondleiding zelf de schoonheid van het wondermooie klooster van Colen.

Waar: Colenstraat 1, Kerniel
Wanneer: zondag 8 september 2019 van 13.00 u. tot 17.00 u.

Kasteel Mariagaarde in HoepertingenStilte voor creativiteit in Kasteel Mariagaarde

Bezoek het kasteel met één van de Zusters Annuntiaten als gids. Maak een stiltewandeling in het park, of breng een bezoek aan het verblijfscentrum. Er zijn meerdere activiteiten en rondleidingen te volgen. Klik hier voor meer info over de activiteiten en de starturen.

Waar: Kasteelstraat 10, Hoepertingen
Wanneer: zondag 8 september 2019 van 13.00 u. tot 18.00 u.

contact-icon

Contactinformatie

Cultuur
Administratief centrum Kanunnikenhuis
Speelhof 10
3840 Borgloon
België
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 19:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
14:00 - 16:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
Warning 20 juli gesloten