Sint-odulphus ‘Open Kerk’ vanaf 18 december 2020

  • 7 december 2020

Na een lange en ingrijpende binnenrestauratie zijn de werken aan de Sint-Odulphuskerk op het Speelhof in Borgloon na 2 jaar eindelijk voltooid. De werken omvatten o.a. de pandgang, de sacristie, de kapittelzaal en de crypte. 

Twee topstukken komen naar de kerk: het Odiliaschrijn en de Stoel van Sint-Lutgardis, beiden afkomstig van abdij Mariënlof (Colen). Het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, bekend van het doorkijkkerkje, ontwierp voor de Sint-Odulphuskerk bovendien een schitterend kunstwerk, een HALO.

Een nieuwe beiaard met 28 klokken speelt elk uur een melodietje: momenteel is dat 'nu syt wellekome' en 'we zullen doorgaan'. Vanaf 24 december zijn er 5 kerstliederen te horen.

De kerk beschikt voortaan over moderne multimedia, een uitgeruste keuken en een toilet, waardoor de doelstelling om er een 'Open Kerk' van te maken ruimschoots wordt ingevuld. Naast de liturgische functie kunnen er nu ook concerten, lezingen, tentoonstellingen, enz. plaatsvinden. Gebruikers dienen daartoe wel een gebruikers- en huurovereenkomst af te sluiten met de kerkraad.

Omwille van de coronamaatregelen is de kerk voorlopig slechts gecontroleerd toegankelijk, na verplichte inschrijving op www.sint-odulphuskerk.be:

  • van vrijdag 18 december tot en met woensdag 23 december, van 9.00 tot 12.00 u. en van 13.00 tot 17.00 u.
  • vanaf 24 december is de kerk altijd open voor individueel bezoek, van 9.00 tot 17.00 u. Er is ook voortdurend een kerstevocatie (muziek, licht, kerststal) tot 6 januari.

Je kan de kerk ook virtueel bezoeken en alle informatie vinden op www.sint-odulphuskerk.be.

sint-odulphuskerk sint-odulphuskerk sint-odulphuskerk sint-odulphuskerk