UPDATE coronamaatregelen 14 april 2021

  • 15 april 2021

Het Overlegcomité kwam gisteren opnieuw samen om de coronasituatie te bespreken. Zij stellen vast dat de druk op de zorg hoog blijft, in het bijzonder op de intensieve zorg.

Een aantal kernwaarden evolueren echter ook gunstig. Zo daalt het gemiddeld aantal dagelijkse COVID-19 besmettingen en het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames.

Daarnaast stelt het Comité een versnelling in de vaccinatiecampagne vast: tegen eind april zal naar verwachting meer dan 80% van de 65-plussers een eerste inenting hebben ontvangen en tegen eind mei zal meer dan 80% van de risicopatiënten in de leeftijdsgroep 18-65 een eerste prikje gekregen hebben. Dit biedt in die groep een hoge mate van immuniteit in de eerste helft van juni.

Op basis van dit totaalbeeld, heeft het Overlegcomité volgende beslissingen genomen:

HEROPENING SCHOLEN

Na het einde van de Paasvakantie op 19 april worden de lessen hervat:

  • voltijdse aanwezigheid in de klas voor het kleuteronderwijs, lager onderwijs, het buitengewoon secundair onderwijs, de eerste graad van het middelbaar en het stelsel voor ‘leren en werken’
  • 50 % aanwezigheid in de klas in het 2e en 3e graad middelbaar
  • 1dag/week fysieke aanwezigheid op de campus in het hoger onderwijs

Examens mogen fysiek plaatsvinden en indien de besmettingscijfers in gunstige zin evolueren kan het volledige middelbaar onderwijs vanaf 3 mei opnieuw voltijds in de klas doorgaan.

NIET-ESSENTIËLE REIZEN

Het reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie vervalt vanaf 19 april. Voor reizen buiten de Europese Unie blijven de Europese regels van toepassing. Er geldt een negatief reisadvies voor alle niet-essentiële reizen.

Bij terugkeer geldt verplichte testing en quarantaine. Op basis van het Passenger Location Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen.

EINDE PAASPAUZE WINKELS EN NIET-MEDISCHE CONTACTBEROEPEN

Op 26 april eindigt de Paaspauze. Vanaf dan mag je buiten opnieuw samenkomen in groepen van max. 10 personen. Winkeliers mogen vanaf deze datum opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Je mag tijdens het winkelen vergezeld worden door 1 ander lid van het huishouden.

Niet-medische contactberoepen - waaronder kappers en schoonheidsspecialisten – mogen heropenen onder de verstrengde protocollen.

BUITENPAKKET

Op 8 mei, wanneer zo goed als alle 65-plussers gevaccineerd én beschermd zijn, gaat een breed buitenpakket van kracht:

  • Activiteiten in georganiseerd verband (bv. sportclub, vereniging) kunnen met max. 25 personen buiten en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen ook met max. 10 binnen.
  • Restaurants en cafés mogen hun terrassen buiten openen.
  • Evenementen, culturele voorstellingen en erediensten mogen doorgaan met max. 50 personen.
  • Heropening pretparken en professionele rommel- en brocantemarkten.
  • De avondklok wordt afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod.

NAUWE CONTACTEN THUIS

Vanaf 8 mei mag een huishouden twee personen tegelijk ontvangen, op voorwaarde dat ook deze personen tot hetzelfde huishouden behoren Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

BELANG VAN VACCINEREN

De vaccinatie is de enige structurele uitweg uit de pandemie. De vaccins zijn werkzaam en veilig. Mogelijk bijwerkingen zijn zeer zeldzaam en mild, zeker wanneer ze vergeleken worden met de symptomen van een COVID-besmetting die duizenden keren frequenter en dodelijker zijn. Bescherm dus het leven van jezelf en je naasten door je te laten vaccineren.

banner vaccinatiecentrum