UPDATE coronamaatregelen 26 november 2021

 • 26 november 2021

Het Overlegcomité heeft vandaag vastgesteld dat de coronasituatie in ons land snel verslechtert. Zowel het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de belasting van de intensieve zorg is sneller gestegen dan verwacht. Daarom heeft het Overlegcomité een nieuw winterpakket beslist met maatregelen die het aantal contacten moeten beperken. Deze maatregelen zullen op 15 december geëvalueerd worden.

BIJKOMENDE VACCINATIES

De hele bevolking zal zo snel mogelijk een extra vaccinatiedosis ontvangen. Het streefdoel is dat burgers 4 maanden (Johnson & Johnson en AstraZeneca) of 6 maanden (Pfizer en Moderna) na hun laatste dosis een booster-vaccin krijgen met een mRNA-vaccin.

WINTERPAKKET

 • Private bijeenkomsten binnen zijn verboden, met uitzondering van huwelijksfeesten en begrafenissen. Hierbij is het CST verplicht vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten. De regels van de horeca zijn van toepassing, waarbij dansen met mondmasker evenwel is toegelaten.
  Deze bepaling geldt niet voor bijeenkomsten in de private woonst. Het Comité moedigt ten zeerste het gebruik van zelftesten aan bij het ontvangen van gasten in de private woonst.
  Het gebruik van het CST bij private bijeenkomsten geldt niet voor private bijeenkomsten, georganiseerd worden in de private woonst, behalve als er beroep gedaan wordt op professioneel georganiseerde horeca-activiteiten. In dat geval geldt eveneens dat de dienstverlening beperkt blijft tussen 5.00 en 23.00 u., met uitzondering van huwelijksfeesten.
 • Horeca-activiteiten: het aantal personen per tafel wordt beperkt tot 6. Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden. Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan en de openingsuren worden beperkt van 5.00 u. ’s morgens tot 23.00 u.
 • Discotheken en dancings moeten sluiten.
 • Publieke evenementen binnen zijn enkel zittend toegestaan, conform de regels van CST plus mondmasker.
 • Bij publieke evenementen buiten moet de social distancing tussen gezelschappen gerespecteerd worden, anders zal het evenement gesloten worden. De modaliteiten van de horeca zijn van toepassing. Op 29 november zullen deze maatregelen, voor evenementen georganiseerd door professionals, in werking treden.
 • Het Comité bevestigt de mondmaskerplicht voor handelsbeurzen. De deelstaten nemen de nodige reglementaire bepalingen voor een veralgemeende invoering van het CST op handelsbeurzen.
 • Sportwedstrijden binnen, zowel amateur als beroeps, gaan door zonder publiek. Elke deelnemer tot en met 18 jaar mag evenwel vergezeld worden door zijn of haar ouders.
 • Onderwijs: de ministers van Onderwijs zullen een pakket maatregelen uitwerken rond verplichte mondmaskerdracht, luchtkwaliteit en ventilatie, het uit elkaar houden van klasgroepen, opsporen van hoogrisico-contacten en buitenschoolse activiteiten.
 • Jeugdactiviteiten: de ministers van Jeugd zullen ten laatste op 29 november bijkomende voorstellen te formuleren inzake beperkingen en beveiligingen van de jeugdactiviteiten in binnenruimten.
 • Telethuiswerk: de periode waarin max. één terugkeerdag voorzien werd, wordt verlengd naar 19 december. De periode met max. twee terugkeerdagen start vanaf 20 december.

TOT SLOT

Beperk je contacten. Pas je gedrag aan en wees vooral heel voorzichtig met kwetsbare personen. Wanneer je elkaar toch wil zien, doe het dan bij voorkeur buiten.

Gebruik zelftesten. Wanneer je thuis toch mensen ontvangt, gebruik een zelftest en draag je mondmasker. Zo heb je meer zekerheid. De zelftesten zijn verkrijgbaar bij elke apotheker en ook in de supermarkt.

Ventileer. Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes. Dat is trouwens sowieso gezond, maar zeker in deze coronatijden.

 

winterpakket