UPDATE coronamaatregelen 27 juli 2020

 • 29 juli 2020

Op 27 juli kwam de Nationale Veiligheidsraad vervroegd bijeen om bijkomende maatregelen te nemen naar aanleiding van de stijgende cijfers. De genomen maatregelen gaan in vanaf woensdag 29 juli 2020 en situeren zich op drie niveaus: federaal, lokaal en individueel.

1. FEDERAAL

 • Sociale bubbel
  De sociale bubbel wordt teruggebracht tot 5 steeds dezelfde personen per gezin en dit tot eind augustus. Personen onder 12 jaar tellen niet mee. Binnen deze bubbel kan/hoeft de veiligheidsafstand niet altijd gegarandeerd te zijn, toch blijft het nodig om ook hier steeds voorzichtig te zijn. Met mensen die niet in de bubbel zitten moet de veiligheidsafstand steeds worden gerespecteerd.
 • Evenementen
  Evenementen worden verstrengd. Het maximum aantal bezoekers voor evenementen wordt vanaf 29 juli gehalveerd: max. 100 deelnemers binnen, max. 200 deelnemers buiten. Het dragen van mondmaskers is verplicht! De lokale besturen worden gevraagd alle evenementen ‘scrupuleus’ te herbekijken en bij mogelijke gevaren deze te annuleren.
 • Markt en rommelmarkt
  De dinsdagmarkt en wekelijkse rommelmarkt bezoeken doe je alleen, tenzij ter begeleiding van een minderjarige of een ander persoon die deze begeleiding nodig heeft. Het dragen van een mondmasker is ook hier verplicht.
 • Kermissen
  Alle kermissen op grondgebied Borgloon worden afgelast t.e.m. 30 september.
 • Huwelijken
  Huwelijken tot maximum 100 personen tijdens de ceremonie en 10 personen op de receptie na plechtigheid
 • Sport
  Registratieplicht bij wellnesscentra en sportlessen. De lijst van accommodaties wordt nog uitgebreid.
 • Samenscholingen
  Niet-begeleide activiteiten worden beperkt tot max. 10 personen (personen onder 12 jaar worden niet meegeteld). Dit geldt ook voor recepties, banketten, huwelijksfeesten… Uitzonderingen zijn zomerkampen, sportkampen, enz.
 • Werk
  Telewerk wordt heel sterk aanbevolen.
 • Winkelen
  Winkelen dient voortaan terug alleen te gebeuren, tenzij ter begeleiding van een minderjarige of een andere persoon die deze begeleiding nodig heeft, en wordt in tijd beperkt tot 30 minuten.
 • Treinpas
  Gratis treinpas per Belg is pas beschikbaar vanaf september.
 • Horeca
  Sluitingsuur horeca blijft tot 1 uur en verplichte registratie 1 persoon per tafel. Shops bij tankstations sluiten de deuren van 1u tot 5u.
  Nachtwinkels moeten om 22u sluiten.

2. LOKAAL

Er wordt gevraagd om de maatregelen krachtdadig te handhaven en op te treden waar nodig. De politie van het kanton Borgloon zal deze taak nauwgezet uitvoeren.

Indien de epidemiologische situatie het vereist moeten er snel lokale maatregelen worden uitgevaardigd. Dit zal gebeuren door burgemeestersbesluiten die wij onmiddellijk zullen communiceren via de website en facebook.

3. INDIVIDUEEL

Naast de federale en lokale pijler wordt er nadrukkelijk gesproken van een derde pijler: de individuele aanpak waarbij elk van ons zichzelf voortdurend de vraag moet stellen: “Wat kan ik zelf allemaal doen om mezelf en mijn geliefden te beschermen?”. De boodschap is hier eenvoudig: iedereen moet zich aan de regels houden. Immers: het vermijden van contacten = het vermijden van risico.

 

update corona 27 juli