Wat je moet weten over het AstraZeneca-vaccin

  • 22 april 2021

De voorbije weken was er heel wat te doen over het vaccin van AstraZeneca. Wij zetten de feiten nog eens op een rij:

Na grondig onderzoek werd het AstraZeneca-vaccin veilig bevonden door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Het vaccin blijkt zelfs bijzonder goed werkzaam bij 55-plussers. Bij personen jonger dan 55 jaar werden zeer zeldzame tromboses genoteerd (in april waren er 86 gevallen gekend op 25 miljoen toegediende AstraZeneca-vaccins), binnen de twee weken na vaccinatie. Daarom krijgen momenteel enkel 55-plussers het vaccin van AstraZeneca toegediend.

Wist je trouwens dat COVID-19 een verhoogde kans geeft op het ontwikkelen van tromboses? Zo krijgt 10 tot 60 % van de mensen die met een coronabesmetting opgenomen worden in het ziekenhuis, een trombose door stollingsstoornissen als gevolg van COVID-19. De voordelen van het vaccin wegen dus zeker en vast op tegen de mogelijke zeldzame risico’s!

Heb je een voorgeschiedenis van trombose, embolie of andere risicofactoren of neem je bloedverdunners? Dan nog is het vaccin veilig: er zijn geen risicofactoren die de kans op een trombose vergroten. Deze zeldzame trombose is van immunologische oorsprong: een heel ander mechanisme dan de klassieke trombose.

  • Ben jij jonger dan 56 jaar? Dan krijg je momenteel een ander vaccin dan AstraZeneca toegediend. Ontving je al een prik met AstraZeneca en werd je al uitgenodigd voor je 2e prik? De Taskforce Vaccinatie beraadt zich momenteel over deze kwestie en neemt hierover begin mei een beslissing.
  • Ben jij ouder dan 56 jaar en wil je niet met AstraZeneca gevaccineerd worden? Dan ben je vrij om dit vaccin te weigeren. Je krijgt later nog een kans om gevaccineerd te worden, maar verliest dan wel prioriteit en komt pas aan de beurt ná de risicogroepen. Er is ook geen garantie dat je dan een ander vaccin krijgt. Ondertussen loop je natuurlijk wel langere periode kans om een coronabesmetting op te lopen …
    Het heeft ook geen zin om door je huisarts of specialist een ‘attest’ te laten voorschrijven als je liever met een ander vaccin ingeënt wil worden: het vaccinatiecentrum regio Borgloon is niet bevoegd om een vaccinwissel door te voeren. De overheid bepaalt welk type vaccin jij toegediend krijgt.

Wist je dat ... deze week personen uit het geboortejaar 1948, 1949 en 1950 hun vaccin krijgen? Zo schijft de leeftijdsgrens elke week een beetje op!​​​​​​​