Week van de Duurzame Gemeente - 18 t.e.m. 25 september 2019

  • 24 september 2019

 

Ook Borgloon doet mee aan de 'Week van de Duurzame Gemeente'.

Van 18 t.e.m. 25 september 2019 vieren we de vierde verjaardag van de 'Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen' van de Verenigde Naties. 

Dat wil zeggen dat we:

 

  • werken aan 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
  • ons engageren om eeen duurzaam lokaal beleid te voeren
  • lokale duurzame helden in de schijnwerpers zetten

 

Ontdek hieronder de lokale duurzame helden van Borgloon.

't Grevenhuis werkt aan 1 SDG

WDG_Grevenhuis.JPG

Proef de streek

Wilfried Beliën kiest ervoor om in zijn restaurant voornamelijk te werken met echte streekdproducten uit Limburg en omgeving. Ook op de wijnkaart staan heel wat Limburgse wijnen.
Op die manier draagt 't Grevenhuis bij aan de korte keten.

't Vincentje werkt aan 3 SDG’s

WDG_Vincentje.JPG
De vrijwilligers van 't Vincentje zetten zich al jaren in om kansarmen uit de eigen omgeving te ondersteunen.
Je te kleine kledij, miskopen, kinderkleding en schoenen kan je laten verkopen in hun winkeltje. Met de opbrengst ervan zorgt 't Vincentje voor evenwichtige en gezonde maaltijdpakketten voor behoeftigen.
Momenteel werkt de gemeente hard aan een herinrichting van de kerk van Broekom. Op die manier kan de vrijwilligersorganisatie beter gehuisvest worden. De opening is voor zeer binnenkort. We hopen iedereen daar snel te ontvangen.

Fruitteler Karel en Veerle Vaes werkt aan 3 SDG’s

WDG_Fruit.JPG
Met hun bedrijf werken Karel en Veerle aan “fruit met hart en ziel”.
Ze hechten veel aandacht om op een duurzame manier fruit te telen. Naast het belang aan kwaliteit voor de vrucht, wordt er ook veel aandacht aan de natuurlijke omgeving gegeven. Er wordt ingezet op het duurzaam inrichten van de plantages. Ook het verwerken van het fruit en de aandacht naar het welzijn van de medewerkers die betrokken worden in het proces zijn zeker zo belangrijk voor het bedrijf.
Weet je graag meer? Bezoek zeker : https://www.fruitmethartenziel.be/

Konings Juices & Drinks werkt aan 3 SDG’s

WDG_Konings.JPG
Een van de grote werkgevers in Borgloon is de firma Konings. Zij werken als bedrijf op verschillende domeinen op het gebied van duurzaamheid.
Zo wordt het energieverbruik continu gemonitord. Energie wordt maximaal gerecupereerd via warmtewisselaars. Alle lampen binnen het bedrijf worden gradueel vervangen door LED lampen.
Er is een duidelijk uitgewerkt waterverbruikbeleid. Het bedrijf heeft een eigen waterzuiveringsinstallatie.
Het bedrijf zet sterk in op afvalscheiding waarbij een minimum aan restafval wordt nagestreefd. Een hoog aantal fracties kan worden gerecycleerd.
Konings zet ook in op het sensibiliseren van zijn medewerkers. De werknemers krijgen jaarlijks verschillende trainingen rond duurzaamheid en het bedrijf houdt verschillende acties om de bewustwording te vergroten.

Release festival werkt aan 2 SDG’s

WDG_Release.JPG
Release is een jonge festivalorganisatie die bewust een duurzame visie uitstraalt. Het stimuleren van fietsers, het gebruik van biologisch afbreekbare bekers en afbreekbare rietjes, workshops voor kinderen zoals werken met recyclagematerialen, … het zijn maar enkele voorbeelden van duurzame initiatieven.
De organisatie werkte ook een recyclageplan uit voor hun knutselhout. Het hout is origineel afkomstig van een kunstproject in de gemeente en wordt nu al gedurende 4 jaar hergebruikt.
In 2015 al wonnen ze de felbegeerde Groen-Event-Award.

Robby Proesmans werkt aan 3 SDG’s

WDG_Jordy.JPG
Robby Proesmans is een van de vrijwilligers die zich inzet om van Borgloon een nettere plaats te maken door zwerfvuil op te ruimen.
Als jonge inwoner stelt hij zo een mooi voorbeeld.
Door zijn inspanningen draagt hij bij aan een mooie leefomgeving en krijgen planten en beestjes voldoende kansen om zich te ontwikkelen.

 

 

banner week van de duurzame gemeente.JPG